Het is vrijdag. Ik hou van vrijdagen want dat betekend dat het bijna weekend is! Oké dat schrijf ik alleen omdat het leuk klinkt, ik werk bijna elk weekend namelijk ha-ha. Maar vandaag is niet zomaar een vrijdag, het is namelijk Nationale Pannenkoekendag. Vrijdag is leuk, pannenkoeken zijn nog beter! Het onderwerp van de Friday Five was dan ook een makkie deze week. Mijn favoriete pannenkoeken recepten op een rijtje voor jullie!
Op Instagram word ik wel eens gekscherend de 'pancake queen' genoemd. Een eervolle titel, dat zeker, maar de druk is hoog om die titel te behouden! Zo moet er minimaal één keer per week een pancake stack gepost worden, het liefst op zondag, en stapels moeten steeds hoger worden om het 'wauw' effect onder mijn volgers teweeg te brengen. Alhoewel een dosis pindakaas of chocolade er overheen vaak wel compenseert en jullie goedkeuring ook wel kan verdragen.
Mijn favoriete pancakes zijn toch wel de 'fluffy' varianten. Dit bereik je ten eerste door je eiwitten apart op te kloppen en later pas door de rest van het beslag te spatelen. Ook geven ingrediënten als ricotta, hüttenkäse en griekse yoghurt luchtigheid en fluffyness aan je pancakes. Meest gehoorde vraag ooit: hoe krijg je je pancakes zo mooi rond!? Luister en huiver; giet het beslag met een kleine soeplepel rustig per hoopje in de pan! Oké genoeg insiders geheimen voor vandaag. Voor de gelegenheid heb ik mijn allereerste pancake recept ooit uit de oude doos gevist, namelijk die met griekse yoghurt. Een oud foto'tje maar een gouden recept! Wat is jullie favoriete pancake recept? Dit zijn in ieder geval die van mij;
1. Ricotta pancakes
Recept voor 2 à 3 personen
Ingrediënten
100 gram speltbloem
250 gram ricotta
2 eieren
150 ml (amandel)melk
1 tl bakpoeder
1 tl vanille essence
1 el honing
Kokosolie
Benodigdheden
Handmixer
Mengkom
Grote koekenpan
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, met een handmixer tot een glad beslag. Bak hier vervolgens in kokosolie pannenkoekjes van, 3 tegelijk in de pan. Draai om als de bovenkant een beetje droger wordt.
2. Pompoen pancakes
Recept voor 1 à 2 personen
Ingrediënten
250 gram gekookte pompoen (kan met schil)
50 gram havermout
1 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden of kaneel
2 eieren
100 ml amandelmelk
Kokosolie
Benodigdheden
Blender
Grote koekenpan
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, in een blender. Verwarm wat kokosolie in een pan. Verdeel drie hoopjes beslag per keer in de pan en bak er kleine pannenkoekjes van. Draai voorzichtig om als de bovenkant een beetje droger wordt tot het beslag op is.
3. Hüttenkäse pancakes
Recept voor 6 pannenkoekjes
Ingrediënten
200 gram Hüttenkäse
50 gram boekweitmeel
2 eieren
2 tl bakpoeder
Snufje zout
Kokosolie (om in te bakken)
Benodigdheden
Pan
Mengkom
Garde
Bereidingswijze
Kluts de eieren met een garde. Doe de hüttenkäse erbij en klop dit door elkaar. Voeg de boekweit, bakpoeder en een snufje zout toe en roer goed door. Verwarm wat kokosolie in een pan en bak per drie pannenkoekjes in de pan.
4. Banaan-havermout pancakes
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
1 banaan
60 gram havermout
1 ei
50 gram sojayoghurt naturel
50 ml sojamelk
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
Kokosolie om in te bakken
Benodigdheden
Blender
Koekenpan
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten, op de kokosolie na, in een blender tot een glad geheel.
Verwarm wat kokosolie in een pan en bak hierin kleine pannenkoekjes, drie tegelijk, in een pan.
Zodra er bubbeltjes aan de bovenkant ontstaan kun je de pannenkoekjes voorzichtig omdraaien.
5. Fluffy griekse yoghurt pancakes
Recept voor 6 pancakes
Ingrediënten
150 gram griekse yoghurt
2 eieren
50 gram boekweitmeel
1 tl bakpoeder
Kokosolie (om in te bakken)
Benodigdheden
Handmixer
Bereidingswijze
Om de pancakes luchtig te krijgen is het apart opkloppen van de eiwitten dé tip! Klop eerst alleen de eiwitten, klop ze bijna stijf. Gebruik hiervoor een vetvrije kom. Klop apart het eigeel los en voeg hier de griekse yoghurt, het boekweitmeel en het bakpoeder aan toe. Voeg dit mengsel vervolgens voorzichtig met een spatel toe aan de geklopte eiwitten zodat het luchtig blijft. Verhit wat kokosolie in een pan. Bak de pancakes in hoopjes van 3 in de pan.
Reactie schrijven