Zoet, zacht maar toch stevig, vol en rond, erg veelzijdig en ook nog eens erg mooi om te zien. Nope, ik heb het niet over mijn allernieuwste mannelijke aanwinst maar over mijn all time favoriete fruit; de vijg! We zitten as we speak midden in het verse vijgen seizoen dus leek het mij de hoogste tijd om er een Friday Five aan te wijden. Voordat je vol overgave in het pompoen seizoen duikt moet je toch echt even deze recepten geprobeerd hebben!
De vijg is een echte seizoensvrucht. Vijgen zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. Augustus en september zijn de hoogtepunt maanden. Op dit moment zijn verse vijgen dus eigenlijk wel in veel supermarkten te koop, ik spotte ze afgelopen week al in grote getale bij de Albert Heijn. Ik koop ze zelf liever bij een Turkse supermarkt in mijn buurt. Scheelt vaak in de portemonnee en ze zijn groter en lekkerder! Bewaar vijgen niet te lang, ze blijven na aankoop niet heel lang goed.
Goed. Nu heb je die knappe zoete rakkers in huis gehaald maar dient zich natuurlijk het volgende probleem aan. What to do with it? Nou uh.. opeten gewoon :) Vijgen zijn zo los al enorm lekker! Ik hou echt van de zoete en zachte smaak van vijgen. Je kunt ze met of zonder schil eten. Als de schil er niet heel fris meer uit ziet kun je deze er beter af halen.
Door de zoete smaak kun je vijgen eigenlijk op allerlei manieren combineren, zowel zoet als hartig. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met ricotta, geitenkaas, parmaham, balsamico, walnoten, honing én last but not least chocolade. Ik maakte er onder andere muffins mee, een lunch salade en een smoothie.
Zijn ze stiekem ook nog een beetje gezond en supervood waardig, die vijgen? Ja zeker! Verse vijgen bevatten Vitamine A, Vitamine B, mineralen en in verhouding veel vezels. Vijgen bevatten wel (fruit) suikers dus eet ze, zoals eigenlijk met alles, met mate. Gedroogde vijgen daarentegen bevatten aanzienlijk meer calorieën en vooral suikers, dus die zijn wel echt een stuk minder gezond.
1. Banaan-vijg-vanille smoothie
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
1 banaan
2 verse vijgen
80 gram Alpro Go On
Mespuntje vanille poeder
Benodigdheden
Blender
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad geheel.
2. Lunch salade met vijg, parmaham & avocado
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
40 gram veldsla
3 plakjes parmaham
1 verse vijg
Halve avocado
20 gram walnoten
30 gram zachte geitenkaas
Dressing; balsamico crème
Bereidingswijze
Snijd de vijg en avocado in stukjes. Meng met de sla en parmaham. Verdeel de geitenkaas en walnoten over de salade en maak af met een beetje balsamico dressing.
3. Vijgen met pure chocolade & zeezout
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
2 vijgen
2 blokjes pure chocolade
Zeezout
Benodigdheden
Bakpapiertje
Steelpannetje +smelt kom
Bereidingswijze
Snijd de 2 vijgen in dunne plakjes. Smelt de twee blokjes chocolade au bain marie en verdeel de gesmolten chocolade over de vijgen of doop de vijgen in de chocolade. Verdeel als laatste een snufje zeezout over de vijgen. Zet dit een kwartiertje in de koelkast zodat de chocolade weer hard wordt.
4. Smoothiebowl met vijg& biet
Recept voor 1 persoon
Ingrediënten
1 banaan
75 gram gekookte rode biet
2 verse vijgen
30 gram havermout
50 ml amandelmelk
1 tl amandelpasta
Halve tl kaneel
Benodigdheden
Blender
Bereidingswijze
Meng alle ingrediënten in een blender en laat draaien tot het mengsel glad en egaal is.
5. Ricotta-amandel muffins met vijg
Recept voor 9 muffins
Ingrediënten
250 gram ricotta
2 eieren
160 gram amandelmeel
100 ml (plantaardige) melk
30 gram honing
1 tl kaneel
1,5 tl bakpoeder
30 gram gesmolten kokosolie
3 medjoul dadels in stukjes gesneden
30 gram walnoten in stukjes gehakt
2 verse vijgen
Benodigdheden
Mengkom
Handmixer
Siliconen muffinvorm
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de ricotta, eieren en plantaardige melk in een mengkom met een handmixer kort door elkaar. Voeg amandelmeel, honing, kaneel, bakpoeder en gesmolten kokosolie toe en mix nogmaals tot het goed gemengd is. voeg de stukjes dadel en walnoot toe aan het mengsel en roer dit met een lepel door het beslag. Vet de siliconen bakvorm in met een beetje kokosolie en verdeel het beslag over 9 vormpjes.
Snijd de vijgen in partjes en verdeel over de vorm, druk een beetje in het beslag.
Bak 26 minuten op 180 graden.
Reactie schrijven
Natascha Heijsteeg (dinsdag, 19 september 2017 22:27)
Oh wat lekker! Zeker fijn om eerst met deze lekkere recepten aan de slag te gaan, vóórdat iedereen zich op de pompoenen stort. 3 staan er weer bovenaan mijn to try/do/eat lijstje. Thanks!