Vegan speculaas cakejes


Om maar een beetje mee te gaan met de 'vegan trend' leek het me een goed idee een vegan bakseltje uit mijn mouw te schudden. Oké.. eerlijkheidshalve.. had ik gewoon geen eieren meer en was ik al half bezig met mijn baksel dus besloot ik ter plekke maar vegan te gaan :) Achteraf een prima beslissing want de cakejes zijn méga lekker en smeuïg geworden, al zeg ik het zelf haha. Speculaas & amandel maken dat je je direct in Sinterklaas sferen waant. En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, de kruidnootjes liggen ten slotte ook al in de winkel. Ik hoor uiteraard graag wat jullie ervan vinden en of jullie net zo enthousiast zijn! 

Recept voor 6 cakejes (of +/- 8 muffins)

 

Ingrediënten

100 gram speltbloem

200 gram amandelmeel

2,5 el speculaaskruiden

1 el bakpoeder

Snufje zout

50 gram kokosbloesemsuiker

80 gram kokosolie (gesmolten)

100 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)

1 rijpe banaan

4 medjoul dadels (ontpit)

2 el chiazaad

Amandelschaafsel

 

Benodigdheden

Siliconen cakevorm of muffinvorm

Blender

Mengkom

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

Meng de 2 el chiazaad in een klein schaaltje met zo'n 6 el water en zet dit apart.

 

Meng de kokosbloesemsuiker, kokosolie, amandelmelk, banaan en 4 dadels in de blender tot een romig geheel.

Doe de speltbloem, amandelmeel, speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout in de mengkom en roer met een lepel door elkaar. Voeg hier het mengsel uit de blender aan toe en roer met een lepel alles goed door elkaar. Voeg als laatste het chiazaad toe en roer dit door het beslag. Het beslag hoort wat dikker/steviger te blijven. Verdeel over de vormpjes, strijk glad met een lepel en bestrooi met wat amandelschaafsel. Bak zo'n 30 minuten op 180 graden. Indien je er (meer) muffins van maakt kun je de baktijd een aantal minuten verkorten, hou dan zo'n 26 minuten aan.


Commentaren: 0